Încă din cele mai vechi timpuri semințele chia au fost faimoase pentru marile beneficii pe care acestea le aduc sănătății corpului uman, compoziția acestora fiind una incredibilă. Pentru o viață sănătoasă, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, acestea nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică.

Citeste si "5 alimente care te impiedica sa ai un ten perfect"

Această plantă își are originea în America de Sud, fiind cultivată de către azteci încă din anul 3500 î.e.n., iar importanța ei era una imensă pentru popoarele din vremea aceea. A ajuns să fie utilizată în loc de monede și chiar în ritualele religioase, făcând parte din jertfele pentru zei. Cuvântul “chia” provine din limba mayașă, care înseamnă “putere”. În ziua de azi chia se cultivă pe teritoriul a mai multe țări, ca de exemplu Mexic, Argentina sau Ecuador, iar Australia se află pe locul întâi la nivel mondial pentru producția acestei plante. Culturile de chia încep să fie din ce în ce mai profitabile, deoarece vânzările cresc, iar oameni încep să consume aceste semințe în mod regulat, întrucât a devenit cunoscut faptul că beneficiile semințelor chia sunt miraculoase.

Mai întâi de toate, concentrația ridicată de acizi Omega-3 din semințele chia ar trebui să fie de-ajuns pentru a convinge orice om de faptul că un consum regulat de aceste semințe ar avea efecte neașteptat de bune. Dar aceasta este doar una dintre nenumăratele componente care fac ca aceste semințe să fie un miracol. Chiar dacă este de neimaginat, semințele chia conțin mai mult calciu decât laptele, mai multe fibre decât porumbul, iar lista poate continua la nesfârșit: antioxidanți, proteine, fibre, fier, potasiu și așa mai departe. Poate că acest tip de liste vă este cunoscut, și nu este îndeajuns pentru a vă convinge că trebuie să consumați zilnic semințe chia. Așadar, mai departe o să prezint un mic rezumat cu unele dintre cele mai importante beneficii pe care le aduc acestea.


Unul dintre cele mai importante aspecte, care ar fi miracol pentru majoritatea femeilor, și nu numai, este acela că semințele chia conțin o cantitate mare de nutrienți, iar cantitatea de calorii este extrem de mică. Aceasta înseamnă că semințele chia hrănesc corpul cu mineralele și vitaminele necesare, fără a îngrășa. Integrarea acestora într-o dietă de slăbire ar da rezultate, cu siguranță. Cu toate acestea, ele nu au efect vizibil asupra masei, adică ele nu slăbesc efectiv corpul. Tot aici putem menționa și faptul că semințele chia alungă pofta de ciocolată, în cazul în care aceasta este un impediment pentru slăbire.

Mai mult, aceste semințe sunt un purificator pentru interiorul corpului. Ele ajută la distrugerea substanțelor toxice, îmbunătățind digestia, precum și la reglarea cantității de zahăr din sânge, prevenind în acest fel diabetul zaharat. Pe de altă parte, datorită compoziției bogate în nutrienți, acestea reprezintă o sursă de energie, atât pentru partea fizică, cât și pentru cea psihică. După o anumită perioadă de consum regulat veți simți diferența, simțindu-vă mult mai puternici. De asemenea, semințele chia ajută și la formarea unei mase musculare potrivită pentru corpul dumneavoastră și ameliorează durerile articulare.

Poate vi se pare impresionant și de necrezut cum aceste semințe pot avea atât de multe roluri și atât de multe beneficii. Toate acestea sunt datorită compoziției pe care o au. Un punct forte pe care semințele chia îl au în plus față de altele, este reprezentat de faptul că acestea pot fi integrate foarte ușor în diferite mâncăruri, fără să-și piardă compoziția și fără să schimbe gustul mâncării, întrucât gustul lor este aproape insesizabil. Cel mai ușor mod de administrare este în combinație cu iaurtul. Semințele chia pot fi de asemenea și adăugate în compoziția prăjiturilor și a clătitelor, deoarece în contact cu apa ele formează o substanță ușor vâscoasă.


Așadar, putem într-adevăr afirma că semințele chia sunt un aliment miraculos. Spunându-se despre ele încă din secolul al XVI-lea că sunt surse de energie și putere, fiecare dintre noi, cei care dorim să avem un corp sănătos, ar trebui să le includem în alimentația noastră zilnică.

Simone Studio

Simone Studio: Mai mult decât înfrumusețare; artă, pasiune, produse și tehnologii de top.

Intră în comunitatea noastră!